book1

Η Τέχνη της Αναπνοής

της Έλενας Παπαϊωάννου

Εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη Α.Ε

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της Έλενας Παπαϊωάννου, το οποίο είναι ένας οδηγός «για ασκήσεις αναπνοής και καλής υγείας» λέει η συγγραφέας, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα οδηγό εξερεύνησης για μια ζωοδότα διαδικασία που νομίζουμε ότι την κατέχουμε αυτονόητα για το πώς λειτουργεί, αλλά οι σελίδες του μας αποκαλύπτουν πως στην πραγματικότητα δεν τον γνωρίζουμε και κυρίως δεν τον χρησιμοποιούμε όπως πρέπει.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι «η Τέχνη της Αναπνοής». Και είναι μια …τέχνη για την σημασία και την αξία της αναπνευστικής διαδικασίας που όλοι μεν θεωρούμε αυτονόητη και αυτορυθμιζόμενη αλλά λιγότεροι αντιλαμβανόμαστε ότι η παρουσία και μόνο της αναπνοής είναι αυτή που μας χωρίζει από την ανυπαρξία.

Ποιος στ’ αλήθεια είναι αυτός που πιστεύει ότι αναπνέει σωστά? Η αναπνοή στον ανθρώπινο οργανισμό είναι σαν την φλόγα. Αν φωτίζει και φουντώνει λίγο περισσότερο απ ότι χρειάζεται σβήνει. Αν φωτίζει λίγο λιγότερο απ ότι χρειάζεται σβήνει. Χρειάζεται, όσο φωτίζει-όσο αναπνέει να αναπνέει σωστά. Το βιβλίο παρουσιάζει τις Τεχνικές Εκμάθησης της σωστής αναπνοής που πυροδοτούν την εσωτερική δύναμη για να αντιμετωπίσει προβλήματα του σώματος και του μυαλού.

Το πρώτο βιβλίο της Έλενας Παπαϊωάννου είχε το ίδιο αντικείμενο αλλά απευθυνόταν σε ένα δύσκολο αναγνωστικό κοινό. Στα παιδιά. Και η Έλενα Παπαϊωάννου είπε την πρώτη ιστορία επιστρατεύοντας έναν από τους πιο θαυμαστούς μυθικούς ήρωες. Τον Θησέα, που ακολουθώντας τον Μίτο της Αριάδνης ανακάλυψε βγαίνοντας από τον Λαβύρινθο την τέχνη της αναπνοής και της ζωής. «Η αναπνοή είναι ο κρίκος που μας συνδέει με τη ζωή.

Η αναπνοή μας είναι η δική μας αλήθεια, φανερώνει τα συναισθήματά μας και κάνει εμφανές αυτό που ο νους δεν μπορεί να συλλάβει». Η αναπνοή είναι ο συνδετικός κρίκος με την ζωή και, ως εκ τούτου, καθοριστικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία. Η αξία της αναπνοής, όσον αφορά την υγεία και την πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου, αναγνωρίστηκε χιλιάδες χρόνια πριν και αποτυπώθηκε σε συστήματα, φιλοσοφίες και στην γενικότερη κουλτούρα των προγόνων μας» σημειώνει η ίδια
στο οπισθόφυλλο.

Νέα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να επαληθεύσουν την αρχαία γνώση και να επιβεβαιώσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες της σωστής αναπνοής. Οι ασκήσεις αναπνοής που περιγράφονται στο βιβλίο είναι προϊόν μελέτης της αρχαίας γνώσης και των τελευταίων επιστημονικών ανακαλύψεων. Η αναπνοή είναι το ξεκίνημα της ζωής!

Με την πρώτη μας ανάσα αντικρίζουμε αυτό τον κόσμο, στην πορεία, ακολουθώντας συνειδητά τον ρυθμό της, συντονιζόμαστε με τη συμπαντική αρμονία και την εσωτερική μας αλήθεια. Δεν είμαστε φτιαγμένοι για να ασθενούμε, να γερνάμε και να υποφέρουμε, αλλά για να ζούμε με υγεία.

Η Έλενα Παπαϊωάννου είναι μια εξειδικευμένη σύμβουλος αναπνοής, ειδικός πνευμονοφυσιολόγος , η μοναδική στην Ελλάδα με δύο παγκοσμίως αναγνωρισμένα πτυχία ως Buteyko Breathing Spesialist, η οποία διδάσκει τη μέθοδο αναπνοής Buteyko. Το πρώτο βιβλίο της κι αυτό που κυκλοφόρησε πρόσφατα καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν στην γνώση για την δύναμη της αναπνοής.

Η μέθοδος Buteyko είναι βασισμένη στη φυσιολογία και έχει αναγνωριστεί από την ιατρική ως θεραπευτική μέθοδος κυρίως για τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.