Η ολιστική ιατρική προσεγγίζει τον άνθρωπο όπως λέει και η λέξη σαν όλον. Καθώς ο άνθρωπος αποτελείται από σώμα,νου και ψυχή (πνεύμα) δεν θα μπορούσε παρά να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ όλων αυτών.Δηλαδή ένα τοξινωμένο και αδύναμο σώμα επηρεάζει άμεσα και την ψυχοσύνθεση του ατόμου, όπως για παράδειγμα κάποιος που πάσχει από μια χρόνια ασθένεια, πολύ συχνά εμφανίζει και συμπτώματα καταθλιπτικής συμπεριφοράς.
Από την άλλη, ένας άνθρωπος με μελαγχολική διάθεση και αγχώδης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σωματοποιήσει το άγχος του και θα αρχίσει να εμφανίζει αδυναμίες σε διάφορα όργανα, για παράδειγμα θα αποδυναμωθούν τα επινεφρίδια, τα νεφρά, θα επιβραδυνθεί η πέψη του κτλ, με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους οι λεγόμενες χρόνιες ασθένειες όπως υπέρταση, αρθρίτιδα, αρτηριοσκλήρωση, υποθυρεοειδισμός κτλ.
Η διατροφή παίζει επίσης κυρίαρχο ρόλο στην καλή υγεία καθώς είμαστε ότι τρώμε και αν θέλουμε να το πούμε πιο ορθά, είμαστε ότι απορροφούμε. Η έλλειψη σημαντικών ιχνοστοιχείων (π.χ σίδηρος, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, ασβέστιο) και βιταμινών που παρατηρείται στην πλειοψηφία σήμερα, είναι περισσότερο λόγω κακής απορρόφησης παρά ελλιπούς πρόσληψης.
Το πρόβλημα επομένως δεν λύνεται μόνο με τη χορήγηση των ορθών μορίων των οποίων παρατηρείται ένδεια στον οργανισμό, αλλά κυρίως με τη βελτίωση της πέψης και απορρόφησης αυτών. Για παράδειγμα κάποιος που παρουσιάζει έλλειψη ασβεστίου δεν θα πρέπει να μείνει μόνο στην πρόσληψη αυτού, παρά θα πρέπει να βελτιώσει την λειτουργία του ήπατος, του παγκρέατος, του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων και του εντέρου. Η καλή ή κακή λειτουργία του κάθε οργάνου επηρεάζει αναμφίβολα και κάποιο άλλο και έτσι όταν νοσεί ένα όργανο νοσεί και όλος ο οργανισμός.
Η ανεύρεση και διατήρηση της καλής υγείας είναι ευκολότερη από την απώλειά της. Πόσες φορές έχουμε κοπεί ή κρυολογήσει και δεν ξαναναρρώσαμε; Το σώμα μας είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να μπορεί να αυτοϊάται, τις περισσότερες φορές χωρίς εμείς να κάνουμε τίποτε! Εφ’ όσον βέβαια του παρέχουμε αυτά που πραγματικά χρειάζεται: σωστή διατροφή, ανάπαυση, άσκηση, ήλιο, καθαρό αέρα, υγιείς σχέσεις και νοηματοδότηση στη ζωή, τότε η καλή υγεία είναι μόνιμη και δυναμική.
Υπάρχει και ένα αγκάθι όμως στην ανεύρεση της υγείας. Είναι διατεθειμένος ο σύγχρονος άνθρωπος να κάνει τις αλλαγές που χρειάζεται,πράγμα που σημαίνει να εγκαταλείψει τις κακές του συνήθειες,ώστε να ξαναβρεί τη χαμένη του υγεία και ζωτικότητα;
Όλες σχεδόν οι σύγχρονες παθήσεις είναι απόρροια του λάθος τρόπου ζωής (κακή διατροφή, τοξινωμένο περιβάλλον, άγχος, λίγος ύπνος κτλ) με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να τοξινώνεται και το σώμα και η ψυχή να αποδυναμώνονται. Με την ορθή διατροφή και με τη σωστή αποτοξίνωση των συστημάτων και αλλαγή του τρόπου ζωής, κάτι που το επιτυγχάνει η συμβολή της ολιστικής ιατρικής και της φυσικοπαθητικής, η αναστροφή των ασθενειών είναι εφικτή.