Πώς να μειώσετε τους κινδύνους της υπέρτασης με σύμμαχο την αναπνοή
Οι κίνδυνοι που αφορούν την υπέρταση μπορούν να ελαττωθούν σημαντικά με φυσικούς τρόπους και κυρίως με τη ρύθμιση της αναπνοής.
Ο Δρ.Konstantin Buteyko που οι έρευνές του αφορούσαν τη σχέση του αναπνευστικού ρυθμού με το επίπεδο υγείας, αναζητούσε πιθανές νόσους που θα μπορούσαν να προκύψουν από τον χρόνιο υπεραερισμό (κατανάλωση αέρα πάνω από το φυσιολογικό όριο). Ο ίδιος έπασχε από υπέρταση και υποβλήθηκε σε εξετάσεις αίματος, για να διαπιστώσει ότι η περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2), ήταν χαμηλότερη από τη φυσιολογική.
Γνωρίζοντας πως αυτό ήταν αποτέλεσμα του υπεραερισμού, υπέθεσε πως θα μπορούσε να αναστρέψει την πάθησή του απλώς παρεμβαίνοντας στο ρυθμό της αναπνοής. Δοκίμαζε να αναπνέει γρήγορα και βαθιά και διαπίστωνε πως τα συμπτώματά του επιδεινώνονταν, όταν ανέπνεε λιγότερο αέρα και η αναπνοή του γινόταν αποκλειστικά από την μύτη, ένιωθε καλύτερα και τα συμπτώματα της ασθένειας υποχωρούσαν.
Πράγματι, ο Δρ. Buteyko πειραματιζόμενος στον εαυτό του και εφαρμόζοντας για ένα διάστημα περίπου δύο μηνών τη ρινική και αβαθή αναπνοή (κατανάλωση αέρα στο φυσιολογικό δηλαδή 5 λίτρα αέρα το λεπτό) παρατήρησε ρύθμιση της πίεσης, μείωση της ταχυκαρδίας και των πονοκεφάλων, ουσιαστικά θεραπεύτηκε αλλάζοντας την αναπνοή του.
Ο Δρ. K.Buteyko συνέχισε την έρευνά του καταγράφοντας τον αναπνευστικό ρυθμό χιλιάδων ασθενών που έπασχαν από υπέρταση, άσθμα, στηθάγχη και άλλες παθήσεις, διαπιστώνοντας ότι σχεδόν όλοι, συνήθιζαν να αναπνέουν πιο πολύ αέρα από αυτόν που χρειάζεται το σώμα μας, το αίτιο της ασθένειάς τους ήταν τελικά ο υπεραερισμός.
Όταν εμφανίζουμε υπέρταση, αυτό που συμβαίνει με τον γρήγορο αναπνευστικό ρυθμό, είναι η σταδιακή μείωση του CO2 στο αίμα. Μία από τις βασικές ιδιότητες του CO2 είναι ότι όταν υπάρχει στη φυσιολογική του τιμή (45mmHg) στον οργανισμό, διατηρεί τα αγγεία ανοιχτά, στην περίπτωση λοιπόν που η τιμή του είναι κάτω του φυσιολογικού, πολλά τριχοειδή αγγεία παραμένουν κλειστά. Η καρδιά είναι μία αντλία που στέλνει διαρκώς το αίμα παντού μέσα στο σώμα μας, όταν το αίμα στη διαδρομή βρίσκει εμπόδια (κλειστά αγγεία), η καρδιά αναγκάζεται να δουλέψει πιο «σκληρά» έτσι ώστε να καταφέρει να ανοίξει τα κλειστά τριχοειδή.
Η ανάταξη του αναπνευστικού ρυθμού σε μια ήρεμη, αβαθή αναπνοή, σταδιακά ρυθμίζει το CO2 στα φυσιολογικά επίπεδα, με αποτέλεσμα την διάνοιξη των τριχοειδών αγγείων, την διευκόλυνση του έργου της καρδιάς και τελικά την ρύθμιση της πίεσης. Πρακτικά πως μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό; Εφαρμόστε παράλληλα τις παρακάτω πρακτικές χωρίς να διακόπτετε αυθαίρετα τη φαρμακευτική αγωγή:
– Προσπαθήστε να εισπνέετε και να εκπνέετε μόνο από την μύτη, σε όλες τις δραστηριότητές σας (Για να το επιτύχετε θα χρειαστείτε χρόνο 2-3 μηνών).
– Αφιερώστε τρία δεκάλεπτα κάθε ημέρα όπου θα αφοσιωνόσαστε στην παρατήρηση της αναπνοής σας. Κατά το διάστημα της συνειδητής παρατήρησης, αναπνέετε ρινικά, ήρεμα και προσπαθήστε να χαλαρώνετε όσο το δυνατόν περισσότερο(αυτή η πρακτική μειώνει τους χτύπους της καρδιάς).
– Περπατάτε κάθε μέρα τουλάχιστον για 20 λεπτά και αυξήστε σταδιακά τον ρυθμό σας μέχρι το σημείο που θα μπορείτε να συνεχίζετε να αναπνέετε από την μύτη.
– Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και μειώστε τα γαλακτοκομικά και όλα τα ζωικά.
– Πίνετε τακτικά νερό.