Έλενα Παπαϊωάννου

Η Έλενα Παπαϊωάννου είναι  εξειδικευμένη σύμβουλος αναπνοής και συγγραφέας.  Ασχολείται με ένα σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης υγείας, την λειτουργία της αναπνοής και διδάσκει την μέθοδο αναπνευστικής αγωγής Buteyko. Σπούδασε στην Ιρλανδία από όπου πήρε το πρώτο της πτυχίο ως Buteyko Breathing Specialist και στο κέντρο Buteyko της Ρωσίας από όπου πιστοποιήθηκε ως εξειδικευμένη σύμβουλος αναπνοής.

Η μέθοδος Buteyko είναι βασισμένη στη φυσιολογία και προσφέρει απαντήσεις σε μια σειρά από αινιγματικά σημεία της κλασσικής ιατρικής, αλλά και θεραπευτικές επιλογές σε ουσιαστικά ανερμήνευτες και ανίατες παθήσεις που μαστίζουν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.  Σκοπός της είναι να μεταφέρει τις πολύχρονες γνώσεις της και την εμπειρία της καθώς και τη βαθιά πίστη της στη δυνατότητα του ανθρώπου για αυτοθεραπεία. Η ίδια διδάσκει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα για το άσθμα και τη διαχείριση του άγχους, που στηρίζεται σε αναπνευστικές ασκήσεις.

Μοιράζεται τις γνώσεις της για την σημασία της σωστής αναπνοής και με το ευρύ κοινό και γι’ αυτό  πραγματοποιεί ανοιχτές ομιλίες, σεμινάρια, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές καθώς επίσης και  ιδιωτικές συνεδρίες αλλά και μέσα από το δικό της κανάλι στο youtube (ButeykoGreece). Εργάζεται επίσης στον χώρο του αθλητισμού βοηθώντας αθλητές να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους με βασικό εργαλείο την αναπνοή.

 

«Έχω επιλέξει να ζω σύμφωνα με τις αρχές που διδάσκω!

Τη γνώση του τι είναι καλό και ωφέλιμο για τον άνθρωπο μπορούμε να τη μοιραστούμε αληθινά όταν αυτά που μάθαμε, τα έχουμε εφαρμόσει εμείς οι ίδιοι και έχουμε εισπράξει θετικά αποτελέσματα.

Τα τελευταία 20 και περισσότερα χρόνια ζω σύμφωνα με τις αρχές που διδάσκω!

Αυτός ο τρόπος ζωής μου έχει δώσει τη βεβαιότητα ότι τα ηνία της υγείας και της ζωής ανήκουν προσωπικά σε κάθε άνθρωπο».

 

Δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε τη σκέψη της και στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε να αδράξουμε τη μέρα μας με πίστη και δημιουργικότητα. Η μέθοδος Buteyko αποδεικνύει έμπρακτα ότι ο έλεγχος της αναπνοής είναι ο τρόπος για να ζούμε με υγεία και να διαμορφώνουμε το πεπρωμένο μας!

Συνέντευξη στην Ελένη Σκάρπου για την εφημερίδα «Δημοκρατία», Θεσσαλονίκη, Μάιος 2018.