Έχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί διάφορα σχετικά με τον αν και κατά πόσο το τζόκινγκ είναι ωφέλιμο ή αν προκαλεί φθορές στο σώμα και κουράζει την καρδιά. Διάφορες έρευνες έχουν καταλήξει ότι το περπάτημα είναι προτιμότερο, γεγονός όμως είναι πως σχεδόν καμία από αυτές δεν έχει λάβει υπ όψιν τον τρόπο που αναπνέουμε όταν τρέχουμε. Οι περισσότεροι δρομείς συνηθίζουν να αναπνέουν κυρίως από το στόμα όταν τρέχουν.
Η στοματική αναπνοή είναι επικίνδυνη για την υγεία και κουράζει την καρδιά, ενώ αντιθέτως η ρινική είναι προστασία για το καρδιαγγειακό σύστημα. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν το τρέξιμο είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό ,αλλά το αν αναπνέουμε σωστά κατά την διάρκειά του για να εισπράξουμε τα ανάλογα οφέλη. Έτσι ας εξετάσουμε το θέμα και από τις δύο πλευρές. Αναπνοή από το στόμα στην διάρκεια του τρεξίματος:
– Ανεξέλεγκτοι καρδιακοί παλμοί (η στοματική αναπνοή δεν μπορεί να ελέγξει τους καρδιακούς παλμούς, το γεγονός σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή).
– Καταπόνηση της καρδιάς (παράγει διαρκώς έργο πέραν του φυσιολογικού).
– Κόπωση (εξαιτίας της παραμονής στον οργανισμό γαλακτικού και πυρουβικού οξέος).
– Επιβάρυνση του αναπνευστικού συστήματος (συχνά το ένα από τα δύο ρουθούνια μπλοκάρει).
– Τραυματισμοί (εξαιτίας της υπέρμετρης παραγωγής γαλακτικού οξέως και της μη έγκαιρης απομάκρυνσής του).
– Αφυδάτωση (η συνεχόμενη εκπνοή από το στόμα αφυδατώνει, αυτό εύκολα μπορούμε να το διαπιστώσουμε εκπνέοντας αέρα από το στόμα πάνω σε μια γυάλινη επιφάνεια καθώς η στοματική αναπνοή θα αφήσει μεγαλύτερο αποτύπωμα, γεγονός που σημαίνει ότι αποβάλλουμε περισσότερη υγρασία).
Αναπνοή από την μύτη στο τρέξιμο:
– Λιγότεροι καρδιακοί παλμοί.
– Προστασία της καρδιάς (η αναπνοή από την μύτη δεν επιτρέπει στην καρδιά να λειτουργήσει στα «κόκκινα»).
– Σταδιακή αύξηση της αντοχής (την ρινική αναπνοή εφαρμόζουν πλέον κορυφαίοι αθλητές παγκοσμίως και σε διάστημα 2-3 μηνών πετυχαίνουν βελτίωση των επιδόσεων).
– Λιγότερη κόπωση με το πέρας του τρεξίματος.
– Αυξημένο αίσθημα ευεξίας.
– Αποφυγή τραυματισμών (η ρινική αναπνοή πετυχαίνει καλύτερη οξυγόνωση και την έγκαιρη απομάκρυνση των προϊόντων του μεταβολισμού ).
– Δυνατότερο και υγιές αναπνευστικό σύστημα.
– Ισχυροποίηση του μυϊκού συστήματος.
– Λιγότερη αφυδάτωση (με την εκπνοή από την μύτη συγκρατούμε τουλάχιστον 30 % περισσότερη υγρασία).
– Ηρεμία και δυνατότητα αυτοσυγκέντρωσης.
Το τζόκινγκ με αναπνοή από την μύτη είναι απόλυτα ασφαλές για τον οργανισμό και εκτός από τα παραπάνω έχει πολλαπλά ακόμη οφέλη. Το τράνταγμα καθώς τρέχουμε ενεργοποιεί τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος, γεγονός μείζονος σημασίας για την απομάκρυνση των τοξινών. Το μπλοκάρισμα του λεμφικού ισοδυναμεί με ασθένεια.
Ο ιδρώτας βοηθάει τους πόρους να ανοίξουν και να αποβάλουν επιπλέον τοξίνες. Επίσης λόγω των κραδασμών, κινητοποιούνται και λειτουργούν καλύτερα τα νεφρά.
Το τρέξιμο τελικά είναι μια εξαιρετική και ασφαλής άσκηση για όλες τις ηλικίες με την προϋπόθεση ότι τηρείται η αναπνοή από τη μύτη. Βέβαια αυτό χρειάζεται χρόνο και επιμονή για να το πετύχουμε, δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μία ημέρα.
Κάθε φορά που τρέχουμε αυξάνουμε τον χρόνο της ρινικής αναπνοής και μειώνουμε την στοματική σταδιακά. Χρειάζονται περίπου 2 με 3 μήνες για να μπορούμε να εφαρμόζουμε την ρινική αναπνοή στο 90% μέχρι και 100 % της διάρκειας του τρεξίματος. Η επιμονή στην ρινική αναπνοή θα μας ανταμείψει πλουσιοπάροχα στο τέλος.